Spain

En weekend i Zaragoza (DK)

I midt 90’erne tilbragte jeg et år i Zaragoza som Eramus-studerende og havde der ét af de fedste år i mit liv. Siden da har jeg kun været tilbage et par gange, sidste gang for omkring 17 år siden, så det var oplagt at råde bod på den ugerning nu, hvor jeg var i nabolaget.

Zaragoza er Spaniens 5. største by med over 600.000 indbyggere, og er hovedstaden i Cataloniens naboregion: Aragón. Det er da også tætte historiske forbindelser mellem de to regioner, som var forbundet igennem århundreder gennem ægteskab mellem de to dengang kongedømmer i hvad, der blev kaldt: Corona de Aragón.

Puertadecarmen Zaragoza Aragon Ayearinbarcelona

Byen har en lang historie, der starter med dens grundlæggelse i år 14 af den romerske kejser Augustus under navnet: Caesaraugusta. Byen startede som en bosættelse for 3 romerske legioner:  VI – Victrix, X – Gémina og IV – Macedónica, veteraner fra krigen i Cantabrien. Man regner med, at over 25.000 emigrerede til byen. De samme legioner var også med til at bygge byen, som grundet den beliggenhed ved én af Spaniens største floder: Ebro blev et handelsmæssigt knudepunkt i de romerske provins.

I over 300 år var Zaragoza en vigtig romersk by, men med romerrigets fald blev byen erobret af visigoterne og senere igen af mauerne, hvor byen blev hovedstad over den del af det mauriske rige. I 1118, i starten af den kristne generobring af den iberiske halvø eller: la Reconquista, blev byen generobret af den kristne konge Alfonso I, og Zaragoza rummer derfor masser af spor efter romerne, mauerne og den kristne middelalder.

Mudejar Zaragoza Aragon Ayearinbarcelona

Som noget specielt finder du i Zaragoza, men også i det øvrige Aragon, især den sydlige del, en specifik byggestil, der kaldes “mudéjar”. Begrebet mudéjar refererer egentligt til de mauere, som blev tilbage i Spanien efter La Reconquista af de kristne kongedømmer, og er en blanding af muslimsk og kristen arkitektur og æstetik – et eksempel er de smukke hvide og grønne glasdekorationer af kirketårnet på kirken: Iglesia de la Magdalena.

Værd at se i Zaragoza er:

 • Catedral de Pilar – byens ene katedral og hjemsted for Zaragozas skytshelgen: Pilar. Legenden siger, at det var på dette sted, at apostlen Jakob en januaraften i år 40 så jomfru Maria nedstige fra himlen på toppen af en marmorsøjle eller “pilar”. Jakob missionerede i Spanien, og havde tilsyneladende brug for lidt opmuntring til sit videre arbejde. Med jomfruens nedstigning på marmorsøljen lød buddet også, at søjlen skulle bruges til konstruktionen af en kirke. Der blev efterfølgende bygget et kapel, som igennem tiden blev til flere kirker, hvilket til sidst kulminerede i denne smukke katedral i barokstil. Den er stor, majestætisk og smukt dekoreret, bl.a. har Francisco Goya dekoreret én af himmelbuerne. Inde i kirken kan du naturligvis hilse på Pilar, ligesom du kan stille dig i køen for at kysse den berømte “pilar”. Er du ikke til det religiøse kan du i det ene hjørne få adgang til en elevator, hvor du for 3 euro kan komme op i det nordlige kirketårn. Turen derop er lidt nervepirrende, men det er det hele værdi, for når du kommer derop, får du den smukkeste 360 graders udsigt ud over Zaragoza, ligesom du kan se det smukke kirketag ovenfra. Pilars helgendag er d. 12. oktober, og det fejres hvert år med en uges festligheder – “Fiestas del Pilar”. Det er lidt af en byfest og bestemt værd at deltage i!
 • La Seo del Salvador – meget usædvanligt har Zaragoza to katedraler, og La Seo er den anden. Katedralen blev bygget mellem det 12. og 17. århundrede og er derfor et miks af forskellige stilarter fra det romanske til det barokke. Indeni er kirken enkelt, med smukke buer og forskellige kapeller i barokstil, og da den blev restaureret for ikke så lang tid siden, står den (næsten) som ny. Læg specielt mærke til den del af kirken udenfor, som er i typisk mudéjar-stil og meget smukt dekoreret.
 • Puente de Piedra – en ældre, men smuk bro i gotisk stil over Ebro’en, som i hver ende “bevogtes” af 4 store løver. Siden romerne har der lagt en bro her, men den nuværende er fra det 15. århundrede – og udsigten til Catedral del Pilar her er fantastisk.
 • Aljafería – et mausisk palads, som i dag også er hovedsæde for den aragonske provinsregering. I realiteten er det en blanding af flere “paladser” – et maurisk, et middelalderligt, et fra tiden omkring “los reyes católicos” – de katolske monarker, som gennemførste “la Reconquista” og et mere moderne del, som var et tidligere kastel. Oprindeligt blev det bygget  i det 11. århundrede som et sommerpalads for den mauriske regent, senere blev det udbygget af de kristne konger – ikke mindst de katolske monarker i 1500-tallet, hvorfra paladset har sine meget smukke lofter. Som en sjov pointe, byggede de katolske monarker en stor del af “deres” palads oven på den mauriske del for at signalere deres (kristne) overlegenhed – og sejr – over samme. En stor del af paladset er desuden i mudéjar-stil. Aljafería er en smuk bygning med en fantastisk historie i gåafstand fra Zaragozas centrum, bestemt værd et besøg!
Zaragoza Aragon Ayearinbarcelona

Er du til museer, finder du også nogle små, fine museer i Zaragoza, som overordnet har to fokusser: Det romerske Zaragoza (Caesaraugusta) eller den verdensberømte maler: Francisco Goya, som er født i Fuendetodos lige udenfor Zaragoza og derfor betragtes som bysbarn:

 • Museo de Zaragoza – lille bymuseum, hvor du finder en fin udstilling af artefakter fra det romerske Zaragoza. Specielt mosaikkerne er utrolig smukke og værd at gå efter. Du finder også en lille udstilling med billeder og enkelte tryk af Goya.
 • Museo de Goya – museum, som er beliggende i en smuk bygning midt i Zaragoza, og som har Goya som udgangspunkt. Det indeholder – ud over Goya – en udstilling om kunst før Goya og Goyas berøringsflade. Er du ny til Goya, dvs. du har endnu ikke set Museo del Prado i Madrid (har den bedste og største Goya-samling), finder du her en fin introduktion til Goya. Det mest interessante er, efter  min mening, de komplette sæt af hans fantastiske tryk, bl.a. Los Desastres de Guerra (Disasters of War), som desværre stadigvæk giver mening i vores moderne tider.
 • De 4 små museer, som udelukkende har fokus på det romerske Zaragoza. Der findes vigtigere romerske ruiner i Spanien, bl.a. i Mérida og Tarragona, men museerne til sammen, ikke mindst takket været moderne audio-visuelle teknikker, fungerer faktisk rigtig godt. Det er muligt at købe en samlet billet for alle 4 museer, og planlægger du lidt og går ikke for mange svinkeærinder, kan du faktisk nå dem alle på én formiddag eller eftermiddag – husk dog også lige at tjekke resterne af den romerske mur og statuen af kejser Augustus for enden af Plaza del Pilar, i modsatte retning af La Seo.
  1. Museo del Teatro de Caesaraugusta – som er et flot romersk teater midt i byen. I sin storhedstid har der siddet 6000 mennesker og fornøjet sig. Du kan se teatret fra gaden af, men det giver naturligvis noget særligt at gå rundt i det. Den flotte overdækning markerer, hvor højt – og stort – teatret har været en gang. Der er ligeledes et mindre museum i forbindelse med teatret.
  2. Museo del Puerto Fluvial – et lille museum, der viser ruinerne af den tidligere havn, der i datiden lå i forbindelse med forumet. En fremragende video viser, hvordan sejllads er foregået langs Ebro-floden og livet på havnen generelt.
  3. Museo de las Termas Públicas – det mindste romerske museum med ruiner af, hvad der var Zaragozas offentlige bad. En fin video beskriver, hvordan det har set ud en gang. Som en kuriositet kan du her også se, hvordan latrinerne har set ud…
  4. Museo del Foro de Caesaraugusta – i den grimme bygning på Plaza del Pilar. Her kan man se resterne af Zaragozas forum, som var byens politiske, religiøse, økonomiske og administrative centrum. Her findes rester af butikker og kloaksystemet, ligesom museet indeholder en interessant samling af forskellige artifakter, som viser livet omkring forum.

Det var et glædeligt gensyn at være tilbage i Zaragoza igen. Den er måske ikke så prangende som mange andre spanske byer, og er dermed lidt undervurderet, for det er bestemt en dejlig by. Du støder ind imellem ind i lidt for kedelig 70’er og 80’er arkitektur, men der er en skøn bykerne med fine gader og pladser. Og vigtigst af alt: her er en skøn stemning.

Zaragoza Aragon Ayearinbarcelona

Rygterne siger, at nogle af de flinkeste spaniere er fra Aragón, og rygterne taler sandt. De er skønne! Og de nyder livet, og derfor finder du også masser af barer, spisesteder og klubber i midtbyen – f.eks. i “El Tubo” eller “El Temple”, hvor jeg i sin tid tilbragte mange sjove timer. Zaragoza er bestemt et behageligt selskab og ideelt til en weekendrejse – så der går ikke 17 år igen, før jeg er tilbage!

Fra Barcelona kommer du nemt til Zaragoza med højhastighedstoget, AVE, fra Estación de Sants, det tager knap 2 timer. Ankommet til stationen i Zaragoza tager du herefter nemt en bybus videre ind til midtbyen.

Du kan læse mere om Zaragoza på turistbureauets website.

Alfajeria Zaragoza Aragon Ayearinbarcelona

0 comments on “En weekend i Zaragoza (DK)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: