BCN Barrios BCN Sights

Eixample – sight: Casa Batlló – Noches Mágicas

CasaBatllo Gaudi Eixample Barcelona sight ayearinbarcelona

(EN below)

Jeg er helt klar en Gaudí-fan, og Casa Batlló er ét af hans ypperste værker, og naturligvis også at finde på Unescos liste. Her finder man Gaudí på toppen af sit virke, med en forfinet arkitektonisk stil, med rødder i den catalanske modernisme og dybt inspireret af naturen. I Casa Batlló kommer inspirationen fra havet med de blå farver og organiske former efter forskellige havdyr. Og øverst på taget ligger dragen, et dyr som har stor symbolsk betydning i catalansk kultur.

CasaBatllo Gaudi Eixample Barcelona sight ayearinbarcelona

Alt er designet af Gaudi, fra dørhåndtag til selve bygningen. Efter signende er den bygget uden brug af tegninger og kun ved hjælp af Gaudís gipsmodeller. Rygter siger, at han gik håndværkerne på nerverne, men det må siges at være frustrationerne værd. Resultatet er enestående. Enkelt og organisk, samtidig med at det er kompliceret og detaljeret. En perfekt balance, og Gaudí når han er på toppen, helt sikker i sit udtryk.

Familien Batlló ejede huset indtil 50’erne, og efter at have været i forskellige hænder, er Casa Batlló i dag ejet af familien Bernat. De har restaureret bygningen og åbnet huset for offentligheden. Besvarelsen af Gaudís mesterværk sikres således igennem entré-indtægterne fra de mange besøgende hvert år.

For der er altid kø til at se Casa Battló, og det kan føles lidt som om man går i hælene på hinanden, især i højsæsonen. Entréen er heller ikke helt billig, til gengæld medfølger der er en virtual reality-guide, som tager dig igennem bygningen fra entréen til taget og fortæller om bygningens forskellige elementer.

This slideshow requires JavaScript.

I sommerhalvåret er der desuden mulighed for at få en oplevelse lidt ud over det sædvanlige, idet der afholdes: ”Noches Mágicas”. En aftenevent, hvor du ender din guidede tur rundt i huset oppe på taget, ved dragen, til et par glas cava og en intim koncert, mens natten falder på med udsigten ud over Barcelona.

At opleve Gaudís bygning i aftenmørket omgivet af sprød sang og med et glas cava i hånden, er en smuk oplevelse. Det var lige før, man kunne høre dragen nynne med – magisk!

Du finder Casa Battló her: Passeig de Gràcia, 43

Du kan tage en virtuel tour her, og læse mere om Casa Batlló her.

UK

I’m a great fan of Gaudi, and Casa Batlló is some of his best work, and of course you will find it on Unesco’s list. Here you will see Gaudí at the top of his game, with a refined architectural style, with roots in Catalan modernism and deeply inspired by nature. In Casa Batlló the inspiration came from the ocean with blue colors and organic shapes of different sea creatures. And at the top of the roof, you will find the dragon, an animal that has great symbolic significance in Catalan culture.

CasaBatllo Gaudi Eixample Barcelona sight ayearinbarcelona

Everything is designed by Gaudi, from the door handle to the building itself. A rumor says that the house were built without any drawings and only by using Gaudí’s models. The rumor also says that he was driving the craftsmen crazy, but in the end the result is outstanding. Simple and organic, while being complicated and detailed at the same time. A perfect balance, a Gaudí at his best, sure in his expression.

The building, however, was not built from scratch. Originally, there was another building here, when purchased by one of the rich men of the time: Josep Batlló, who owned several textile factories in Barcelona. Gaudí was given free rein to completely renovate the building, which he did between 1904 and 1906 – both in regards to the functionality and architectural expressions of the house.

The Batlló family owned the house until the 50’s, today the house is owned by the Bernat family. They have restored the building and opened it to the public, hereby ensuring the future of Gaudi’s masterpiece through the entrance revenues of the many visitors each year.

There is always a queue to see Casa Battló, and it may feel a bit crowded, especially during the high season. The entrance is a bit expensive, but in return you will get a virtual reality guide that takes you through the building from the entrance to the roof telling the story about the different elements of the building.

In the summer months, you have the unique opportunity to experience a very special night: Noches Mágicas at Casa Batlló. An evening event where you get a guided tour around the house ending at the roof, by the dragon, for a couple of glasses of cava and an intimate concert.

Experiencing Gaudi’s building in the evening darkness surrounded by music and with a glass of cava in your hand is a beautiful experience. I almost thought that I heard the dragon humming – just magic!

You will find Casa Battló here: Passeig de Gràcia, 43

You can take a virtual tour here, and read more about Casa Batlló here.

CasaBatllo Gaudi Eixample Barcelona sight ayearinbarcelona

0 comments on “Eixample – sight: Casa Batlló – Noches Mágicas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: