Catalonia

Feria de Vinos de Poboleda

FiestadelVino Poboleda Priorat ayearinbarcelona

(EN below)

Hvad er en perfekt lørdag for mig? Tja, en lørdag til vinfestival i ét af Spaniens bedste vindistrikter kunne være et rigtig godt bud! Og det var præcis sådan, jeg tilbragte min lørdag denne weekend – til vinfestival i Poboleda.

Poboleda er en lille landsby beliggende øst for Tarragona i vindistriktet: Priorat. Distriktet har ligesom Rioja den øverste kvalifikationskategori: DOQ – Denominación de Origen Qualificada, så her produceres vin, især rødvin, i absolut topklasse.

Poboleda er én af distriktets landsbyer, beliggende i de smukke Montsant-bjerge med vinmarker nøjsomt anlagt på terasser. Den anden lørdag i september fejrer den lille landsby den fortstående høst med dags festligheder, der består af en fælles morgenmad, en symbolsk presning af druerne efter den gamle metode med fødderne – og ja, så vinsmagning indtil frokost.

Vi kom tids nok til at se den symbolske presning af druerne, hvor lokale beboere, ikke mindst børnene, fik lov til at trappe druerne til most. Det foregik i en stor plastikbalje på en vogn, styret af et par mænd i folkedragter, og til lyden af folkemusik.

Det blev lidt mere interessant, da selve vinsmagningen gik i gang, og her skal der vælges. Hvor mange “degustaciones”, dvs. hvor mange vine/vinhuse (cellers), vil du smage på? 4, 6 eller 10? I henhold til dit valg får du et antal billetter, og så skal du også lige købe et fint vinglas med en tilhørende lille stofpose med. Med billetterne i hånden og posen med glasset omkring halsen er du så parat til at gå i gang!

De forskellige vinhuse finder du i forskellige huse i én af landsbyens gader (der er ikke så mange, så den finder du nemt). Her er der stillet an med forskellige vine, hovedsageligt røde, i de gamle smukke huse. Og hvis du ellers kan tage øjnene lidt væk fra de mange skønne flasker, ja så kan du også nyde de smukke ældre husrum med trælofter, buer, gulve m.m. Men ok sidst på turen kan det være lidt svært at fokusere på meget andet end flaskerne, for her spyttes der ikke ud! Det er folkeligt, ingen vinsnobberi her.

Nogle steder kan du kun smage på én vin for din billet, andre steder kan du smage på hele sortimentet, og nogle steder glemmer de helt din billet i deres glæde over at fortælle om deres vin – og det gør du faktisk også. For her er vinen i centrum, stemningen er i top, og der snakkes, smages og diskuteres. Det er festligt og sjovt, både for de lokale og de mange besøgende.

Priorat laver de lækreste vine af spanske druer som Garnacha Tinta og Carineña blandet med internationale druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. De er komplekse, fyldige og let krydrede, så er du til vin, især rødvin, ja så er det bare om at gå i gang og lede efter din favorit. Eller måske snare favoritter – jeg kunne i hvert fald finde flere.

Nyd stemningen og landsbyen, det er bestemt et besøg værd! Og turen ned fra landsbyen ad hårnålesving i aftensolen er bare fantastisk! Solens stråler, der oplyser bjergene i det ene sving, og en panoramaudsigt fra bjergene og ud til Middelhavet i det andet sving. Waow! Bestemt et rigtig godt bud på en perfekt lørdag!

EN

What consist a perfect Saturday for me? Well, a Saturday with a wine festival in one of Spain’s best wine districts could be one suggestion! And that was exactly how I spent my Saturday this weekend – in a wine festival in Poboleda.

Poboleda is a small village located east of Tarragona in the wine district of Priorat. Like Rioja, the district has optained the top qualification category: DOQ – Denominación de Origen Qualificada, so the wines, especially red wine, produced here are in the absolute top of their class.

Poboleda is a village located in the beautiful Montsant mountains with vineyards carefully grown on mountain terraces. The second Saturday of September, the small village celebrates the upcoming harvest with celebrations all day, consisting of a communal breakfast, a symbolic pressing of the grapes according to the old method of stamping your feet – and finally a wine tasting until lunch.

We arrived just to see the symbolic pressing of the grapes, where local residents, especially children, were allowed to stamp the grapes. This were done in a big plastic ball on a wagon, carefully supervised by som men dressed in traditional clothing and to the sound of traditionel music.

It got more interesting when the wine tasting started and here we had to choose. How many “degustaciones”, that is how many wines / wine houses do you want to taste? 4, 6 or 10? According to your choice, you will receive a number of tickets, and you should also buy a nice wine glass with a small bag. With the tickets in your hand and the bag with the glass around the neck, you are ready to get started!

The different cellers or wine house are found in different houses in one of the streets of the village (there are not streets, so you can easily find it). Here is a variety of wines, mostly red, ready to be tasted in the old beautiful houses. And if you can take your eyes off the many lovely bottles, you can also enjoy the beautiful older houses with wooden ceilings, arches, floors, etc. But ok at the end of the trip, it may be a little hard at the end. Here there is not spitting out the wine and no wine snobbery.

In some places, you can only taste one wine for your ticket, other places you can taste the whole range, and in some places they completely forget about the ticket in their joy of telling about their wine – and you do too. For here the wine is at the center of all, the atmosphere is at the top. Everybody is talking, tasting and enjoying the wine. It’s festive and fun, both for the locals and the many visitors.

Priorat makes the most delicious wines of Spanish grapes like Garnacha Tinta and Carineña mixed with international grapes such as Cabernet Sauvignon, Merlot and Syrah. The wines are complex, rich and lightly spiced, so if you’re into wine, especially red wine, just go ahead and try to find your favorite. Or maybe more likely favorites.

Enjoy the atmosphere and the village, it is definitely worth a visit! And the trip down from the village by sharp turns of the road and in the evening sun is just amazing! The view of the sun illuminating the mountains in one turn and a panoramic view  towards the Mediterranean in the other turn. Whoo! Certainly a perfect Saturday!

FiestadelVino Poboleda Priorat ayearinbarcelona

0 comments on “Feria de Vinos de Poboleda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: