Catalonia

Costa Brava – Cala Aiguablava

CalaAiguablava cala beach strand costabrava ayearinbarcelona

(EN below)

En cala er en lille af landskabet naturligt fremkommet bugt, et lille stykke strand omgivet af klipper, som kun er åbent ud mod havet. Og de ligger som perler på en snor langs Cataloniens kyst, både syd og nord for Barcelona, og flere i kort afstand i bil.

Det perfekte strandliv

For en ikke strandløve som jeg danner calaerne rammerne om et perfekt strandliv. De er vidunderligt smukke, og selvom de naturligvis kan være tætpakkede sådan en sommerdag, ja så er pletten sjældent større, end at du føler dig væk fra masserne. Det er ren idyl, skønhed og afslapning.

Jeg tilbragte således en perfekt lørdag eftermiddag på stranden i Cala Aiguablava, ved Begur på Costa Brava, lidt over en times tid i bil fra Barcelona. En fin lille strand med fint sand, klart vand og et stille og roligt strandliv. Her var unge, ældre og børn, der nød stranden og hinandens selskab. Respektfuldt, naturligt og med den smukke udsigt til klipper og de vuggende små både lidt ude på vandet.

Aften i Cala’en

Efterhånden som eftermiddagen gled over i aften, blev lysene tændt i husene omkring bugten, et band på en scene på stranden begyndt at øve programmet for senere på aftenen, og vi trak op til én af de 3 restauranter, der ligger i calaen bag ved stranden, til de lækreste blæksprutter og en skøn paella. En perfekt dag på stranden lakkede mod enden.

Prøv selv, gå på opdagelse, find din yndlingscala! Cala Aiguablava kunne være et bud.

EN

A cala is a small bay naturally formed by the countryside, a small beach surrounded by cliffs that opens only to the sea. And the calas lie side by side all along the coast of Catalonia, both south and north of Barcelona, and several in short distance by car.

The perfect beach life

I´m not much of a beach person, but for me the calas is the perfect beach life. They are just beautiful, and although they can be packed on a summer day, the cala is rarely bigger than you will feel away from the masses. It’s idyllic, beautiful and relaxed.

So I spent a perfect Saturday afternoon on the beach in Cala Aiguablava, at Begur on the Costa Brava, just over an hour by car from Barcelona. A nice little beach with fine sand, clear water and a quiet beach life. Both children, young and elderly persons were enjoying the beach and each other’s company in a respectful and natural manner and to the beautiful view of the cliffs and the little boats out on the water.

Evening in the Cala

As the afternoon slipped over to the evening, the lights were lit in the houses around the bay, a band on a scene on the beach started practicing their program for later in the evening and we went to one one of the 3 restaurants located in the cala behind the beach to enjoy the most delicious squid and paella. A perfect day on the beach were coming to an end.

You should try, explore and find you favorite cala! It could very well be Cala Aiguablava.

Cala Aiguablava cala beach strand costa brava

0 comments on “Costa Brava – Cala Aiguablava

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: