Spain

Cap de Formentor – Mallorca

mallorca capdeformentor ayearinbarcelona

(EN below)

Sommetider har man en naturoplevelse, der får én til at tabe næse og mund af beundring – og Cap de Formentor af én af disse. Er du til klipper, hav og svimlende udsigter, så er det lige noget for dig! Den nedenstående video kan måske give dig en fornemmelse… fantastisk, ikke?

På spidsen af Mallorca

Cap de Formentor ligger på halvøen: Formentor på det nordøstlige Mallorca. På spidsen – Cap de Formentor – ligger et lille fyrtårn, som man kan desværre ikke kan komme op i. Men udsigten er vidunderligt, faktisk skal man i klart vejr kunne se naboøen Menorca.

Du kommer ud til spidsen enten i bil, på cykel eller på gåben via vandrestier eller en lille snoet 13 km. vej. Der går en offentlig bus halvvejs, men det ville være synd ikke at tage hele vejen. Er du i bil, så kom tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen, for der en del som gerne vil nyde det smukke syn, og der kan således opstå kødannelse. Selve vejen går langs olivenlunde, bugter og stejle skrænter ned mod havet, nogle steder op til 44 meter høje.

Ca. halvvejs finder du et udsigtspunkt, parkér bilen og nyd synet – rå klipper, himmel og hav, der går i én dyb blå farve. Blå evighed. Smukt, smukt, smukt!

Tramuntana-bjergene

Har du fået mod på mere, så kør herefter et smut op i Tramuntana-bjergene på vejen tilbage, find landsbyer med smukke strande, som f.eks. Cala Sant Vicenc eller Port de Sóller, en charmerende lille havneby, hvor turismen udfolder sig på fine måde.

EN

Sometimes you can have a experience of nature that leaves you breathless of admiration – Cap de Formentor is one of these. If you like cliffs, sea and dizzying views, this is for you! Just take a look at the video in the beginning … amazing, right?

On the tip of Mallorca

Cap de Formentor is located on the peninsula: Formentor in the north-east of Mallorca. At the tip – Cap de Formentor – is a small lighthouse located. Unfortunately, it can not be entered, but the view is wonderful. You should be able to the neighboring island of Menorca in clear weather.

You get there either by car, by bike or on foot by paths or by a narrow and twisted 13 km. long road. There is a public bus going halfway there, but it would be a shame not to go all the way to the tip. Are you in car, then come early in the morning or late in the afternoon, because there is a lot of people going there, of course, to enjoy the views and some tailback might occur. The road itself goes along olive groves, bays and steep slopes towards the sea, some up to 44 meters high.

About halfway, you will find a viewpoint, so park the car, step out and enjoy the sight – raw cliffs, sky and sea in one deep blue color. Blue eternity. Beautiful, beautiful, beautiful!

The Tramuntana Mountians

If you’re up for more, then drive up the Tramuntana Mountains on your way back, find villages with beautiful beaches, such as Cala Sant Vicenc or Port de Sóller, a charming little port town where tourism unfolds in a great way.

0 comments on “Cap de Formentor – Mallorca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: